De pompen die boven het vloeistofniveau opgesteld worden, zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:
- horizontaal opgestelde pompen met één of meerdere waaiers;
- verticaal opgestelde pompen met één of meerdere waaiers;
- in-line pompen waarbij de pers- en zuigflens in één lijn liggen;
- insteekpompen.
Horizontale opstelling
Deze pompen kunnen ook weer verder verdeeld worden in:
- kort gekoppelde pomp, waarbij de waaier rechtstreeks op de rotoras gemonteerd is;
- pomp met opsteekas, waardoor een standaard normmotor gebruikt kan worden;
- pomp en motor op een fundatieplaat.
De pomp wordt met flenzen tussen het leidingsysteem ingebouwd. Een groot voordeel van een pomp in horizontale opstelling is, dat bij een eventuele luchtophoping in de pomp deze lucht niet zo snel bij het seal kan komen, waardoor het seal eventueel versneld defect zou kunnen raken. Horizontale pompen zijn ook beschikbaar in uitvoeringen waar meerdere waaiers achter elkaar geplaatst zijn om een hogere druk te kunnen leveren.
5.8 Horizontaal opgestelde pomp.
Verticale opstelling
Bij een verticaal opgestelde pomp bevinden de waaiers zich horizontaal in het pomphuis.
Bij lucht in het pomphuis kan dit bij het seal dat zich bovenin het waaierpakket bevindt, komen. Door de luchtbel kan het seal zonder smeervloeistof gaan draaien, waardoor het seal defect raakt.
De vloeistof in de pomp smeert en koelt de sealvlakken, wat nodig is om een lange levensduur te kunnen garanderen. Verticaal opgestelde pompen hebben een geringe inbouwlengte tussen de leidingen nodig en zijn vaak uitgerust met meerdere waaiers boven elkaar, wat kan resulteren in opvoerhoogte > 20 Bar (200 meter).
5.9 Verticaal opgestelde pomp.
In-line opstelling
In deze serie pompen komen ook natlopers voor. Deze pompjes die veelal in cv-systemen gebruikt worden, zijn erg gevoelig voor vervuiling in het medium. De normaal toegepaste droge pomp heeft een asafdichting nodig tussen de motor en het pompgedeelte; de natloper heeft geen seal. In-line pompen worden zonder ondersteuning tussen het leidingsysteem ingebouwd en “zweven” als het ware los van de grond. Ook bij de in-line pompen zijn uitvoeringen met een kortgekoppelde as en met een opsteekas verkrijgbaar. Dit type pomp wordt veel toegepast in verwarmings- en/of koelinstallaties.
5.10 In-line pomp met “droge” motor.
5.11 In-line pomp met “natte” motor
Insteekopstelling
Een pomp in een insteekopstelling wordt met de bevestigingsflens op het reservoir gemonteerd, waaruit de vloeistof gezogen moet worden. De pomp heeft een waaierhuis dat ondergedompeld wordt in de vloeistof. Deze pompen worden onder andere toegepast in koelsystemen, boostersets en bij wasserijen. Op verzoek is een afwijkende maat, flens tot en met zuigopening, vanaf de fabriek leverbaar.
5.12 Insteekopstelling.